După ce Adrian Câciu a vorbit despre posibila reducere a facturilor la energie, pe fondul scăderii prețurilor pe burse, mulți români așteaptă să vadă dacă, într-adevăr, „minunea” se va întâmpla.
Scăderea plafoanelor la energie înseamnă facturi mai mici pentru populație, cum a precizat Câciu, dar duce la cheltuieli mai mari din partea statului.
Mai mulți bani de la stat către furnizori, cu alte cuvinte, arată Antena 3.
Pe același subiect a vorbit, recent, și Virgil Popescu, care a arătat că, în acest moment, Ministerul Energiei este dator furnizorilor cu peste 1,33 miliarde de lei. Datorie pe care Ministerul Energiei nu își permite să o achite.
Cele trei praguri de plafonare pentru consumul de energie electrică:
„Economia și cetățenii nu trebuie să plătească erorile sau distorsiunile unei piețe imperfecte, în continuare. Trebuie să înțelegem că acum avem un preț scăzut la energie. Avem o inflație astăzi de 11,2%. Principala cauză a acestei scăderi a inflației o reprezintă intervenția Guvernului, intervenție criticată de-a lungul timpului de piață, asupra prețurilor la energie.
Deci, iată un efect care se va propaga într-un orizont de timp și către populație. De fapt, deja se simte la facturi, dar se va simți și la celelalte prețuri la bunuri și servicii.
Drept pentru care este necesară o analiză de context pe noul context de preț mediu pe ultimele luni, dar și pe «futures», pentru că ceea ce avem în Bursă, se observă un preț mult mai mic anul acesta decât anul viitor și o adaptare a plafoanelor sau a modului de schemă de sprijin pentru cetățeni și pentru economie la noul context”, afirma Adrian Câciu zilele trecute.
„Adaptarea unei scheme poate să însemne prețuri și mai mici. Haideți să vedem care va fi rezultatul analizei, când se va face, pentru a ajunge la prețuri care sunt cele din piață” – Adrian Câciu
CALCUL. Cu cât s-ar reduce factura la energie electrică pentru un consum mediu de 350kW:
CALCUL. Cu cât s-ar reduce factura la gaze pentru un consum mediu de 1500 kWh: